Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Energiafogyasztás mérése

2009.11.04

Ma már több lehetőség van arra, hogy hogyan tarthatuj kézben az energiafogyasztásunk, ennek egyik lehetséges eszköze a mobiltelefon. Az ötlet szorosan kapcsolódik az intelligens ház koncepciójához. 

A mobiltelefonokon használható egyik alkalmazás alapfunkciója a távmérés, aminek segítségével a fogyasztásmérőbe épített SIM kártya folyamatosan méri és küldi az energiafogyasztással kapcsolatos információkat a szolgáltató felé. Ezek az alkalmazások azonban sokkal többek egy egyszerű fogyasztásmérőnél, a fogyasztó a mobiltelefonján tudja ellenőrizni a fogyasztását, megnézheti, hogy mennyi széndioxid jut a levegőbe, sőt, a fogyasztást csökkentő ötleteket, tippeket kaphat a szolgáltatójától.

Mivel az energiával és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések egyre fontosabbak, ezért minden energiacsökkentési lehetőséget célszerű kihasználni. A szolgáltatók részéről nem mellékes, hogy egy-egy ilyen szolgáltatással megtarthatnak régi ügyfeleket, illetve újakat is szerezhetnek. Sőt, a szolgáltatók számára ez egy nagyszerű lehetőség is lehet, hogy a fogyasztóval egy szorosabb kapcsolatot építsen ki, így erősítve a márkájáról kialakított képet.

A rendszert fogyasztásszabályozóval, intelligens otthon funkciókkal és egyéb szolgáltatásokkal is egybe lehet építeni. Egy mobil segítségével a házban található berendezéseket vagy a távfelügyeleti rendszert is lehet a jövőben irányítani. Be- és kikapcsolhatjuk a mosógépet, a bojlert, a világítást.

Minden tervezett és véletlenszerű ellátási gondról, üzemszünetről gyorsan és könnyen tudomást szerezhetünk, a korábbi eseteket ki is naplózhatjuk. A frissítési időközöket akár 15 másodpercre is állíthatjuk.

A fogyasztó folyamatosan képben lehet az aktuális időszakra eső fogyasztásával és az energiaköltségeivel. Ezek az adatok dinamikusak, elkerülhetőek a felesleges panaszok, a fogyasztó gyakorlatilag egy mobil ügyfélszolgálatot hord a zsebében. Ha ez nem elég, akkor pár kattintással elérheti a cég valós ügyfélszolgálatát is.

 http://www.gomo.hu/wp-content/uploads/2009/10/Google-PowerMeter-mobilra.jpg

 

Néhány példa a válsztható alkalmazásokra:

  • A Control4 My House UI az otthonunk főbb berendezéseinek irányítására szolgál, a légkondicionálón, a fűtésen és a világításon felül az IP kamerát, az audio és videoberendezéseinket is szabályozhatjuk az ingyenes alkalmazással

  • A Graham Haley által fejlesztett Meter Readings sajnos nem automatizálható, így egy kicsit időigényes. A lényege, hogy minden mérőhöz naponta be kell vigyük az adatokat, és ebből számolja a fogyasztásunkat és a költségeinket bizonyos időszakokra.

  • A Smart Thermostat az Ecobee-től egy WiFi-képes termosztát. Egy online felületen lehet programozni a termosztát működését, és az alkalmazással távolról tudjuk beállítani a kívánt hőmérsékleteket.

  • A MeterRead szintén manuális adatbevitellel működtethető. A ZeroGate gyártmány segítségével egy virtuális tárcsán beállíthatjuk a kívánt értékeket, és ezzel szabályozhatjuk az otthonunk energiafogyasztását.

  • Az Energy UFO, a Visible Energy fejlesztése, már most is ingyenesen letölthető az App Store-ról. A lényege, hogy a rendszerre kapcsolt berendezések energiafogyasztását egy grafikus felületen kísérhetjük figyelemmel.

  • A Wattulator és a Watt Plus ismét kézi adatbevitelre fejlesztett alkalmazás, melyet David Holzer fejleszette. Az alkalmazások az egyes háztartási elektronikai berendezések fogyasztását számítja ki számunkra.

  • A Tendril Vantage Mobile segítségével valós időben láthatjuk az otthonunk energiafogyasztását, figyelemmel kíséhetjük a múltbeli energiaárváltozások dinamikáját, és szabályozni tudjuk a rendszerre kapcsolt készülékek és termosztátok beállításait.